شیر مادر روشی بی نظیر برای تغذیه شیرخواران با بهترین غذای ممکن است. سالهاست که توصیه جهانی برای تغذیه شیرخوران و کودکان خردسال حاکی از ” شروع تغذیه با شیرمادر طی ساعت اول زندگی، تغذیه انحصاری با شیر مادر برای ۶ ماه اول زندگی، سپس استمرار تغذیه با شیر مادر به همراه غذاهای سالم و مناسب کمکی تا دو سالگی و حتی بیشتر” می باشد. اهمیت تغذیه طبیعی نوزاد سبب شده است تا از سوی سازمان بهداشت جهانی ویونیسف همه ساله از ۱۰ تا ۱۶ مرداد به‌عنوان هفته جهانی شیر مادر تعیین شود.. هدف از برگزاری هفته جهانی تغذیه با شیر مادر بالا بردن آگاهی همگانی در باره اهمیت تغذیه با شیر مادر و تشویق مادران به شیردهی برای بهبود سطح سلامت کودکان در سراسر جهان است. شعار هفته جهانی تغذیه با شیر مادر سال ۲۰۱۹ « توانمد سازی والدین، تقویت تغذیه با شیر مادر ، حال وآینده» است. که در ذیل خلاصه ای از فواید و اهمیت تغذیه با شیر مادر بیان شده است:

  • اهمیت تغذیه با شیر مادر در دین مبین اسلام
  • حضرت رسول اکرم (ص)می فرمایند: بیدار شدن مادر و شیر دادن او در شب، ثواب واجری بیشمار دارد.
  • حضرت رسول اکرم (ص)می فرمایند: “لیس للصبی لبن خیر من لبن امه” برای کودک هیچ شیری بهتر از شیر مادر نیست.
  • امیرالمومنین علی(ع)فرمودند: “ما من لبن رضع به الصبی اعظم برکه من لبن امه” شیر مادر مبارک ترین غذای کودک است.
  • ترویج تغذیه با شیر مادر راهی برای اقتصاد مقاومتی
  • کاهش خروج ارز از مملکت
  • کاهش بار مالی خانواده و جامعه
  • تغذیه با شیر مادر با افزایش بهره هوشی نسل ها بهره وری نیروی انسانی را افزایش می دهد.
  • تغذیه با شیر مادر حافظ محیط زیست
  • تولید کمتر مواد پلاستیکی و ضایعات آلومینیوم و زباله های صنعتی، دارویی
  • تولید کمتر کربن
  • حفظ مراتع و جنگلها
  • آیا می دانید تغذیه با شیر مادر از بیماریهای زیر پیشگیری می کند؟
  • بیماریهای اسهالی وتنفسی در کودکان
  • سوء تغذیه در کودکان
  • کوتاه قدی، چاقی و دیابت
  • بروز سرطانهای زنان در مادرانی که کودکان خود را از پستان تغذیه کرده اند.
  • بیماریهای گوارشی نوزاد
  • سرطانهای دوران کودکی ،آسم ،اگزما،آلرژی
  • کاهش احتمال مرگ ناگهانی شیرخوار
  • تقویت سیستم ایمنی کودک
  • تاثیرات تغذیه ای شیر مادر
  • شیر مادر یک غذای ایده آل وانتخابی ایمن برای سلامتی و رشد شیرخواران و کودکان
  • شیرمادر همه نیازهای تغذیه ای ایمنی شیرخواران زیر شش ماه را تامین می کند.
  • عوامل ایمنی بخش شیر مادر بی نظیر است.
  • ترکیب شیر مادر بر حسب سن ونیاز شیرخوار و همچنین از شروع تا پایان هر وعده تغذیه با شیر مادر ، مابین دفعات مختلف شیردهی و نیز در طول روز تغییر می کند.
  • شیر مادری که نوزادش قبل از ۳۷ هفته بارداری به دنیا می آید،حاوی پروتئین و چربی بیشتر و میزان بالاتری مواد معدنی شامل آهن و عوامل ایمنی بخش بیشتری نسبت به شیر نوزاد رسیده است که برای تامین نیازهای نوزاد نارس مناسب تر است
  • تفاوت شیر مادر با شیر مصنوعی:
  • شیر مادر حاوی انواع سلول های زنده دفاعی و عوامل مهم حفاظتی و ضد میکروبی است که شیر گاو و در نتیجه شیر مصنوعی فاقد آن است.
  • میزان پروتئین و سدیم شیر مادر به حدی است که به کلیه های تکامل نیافته نوزاد آسیب نمی رساند.ولی شیر گاو پروتئین بیشتری دارد و دفع مقادیر اضافی برای کلیه های نارس نوزاد دشوار است.
  • مقدار آب موجود در شیر مادر کافی است و شیرخواران در ۶ماه اول حتی در آب و هوای گرم نیاز به آب اضافی ندارند.اما شیر خوارانی که با شیر گاو تغذیه می شوند به علت دریافت مقادیر املاح نیاز به آب اضافی دارند و دفع نمک های اضافی  برای کلیه های آنها مشکل است.
  • ترکیب چربی شیر مادر برای رشد مغز ،چشم و سلامت عروقی شیرخوار بی نظیر است وبهتر از سایر شیرها هضم و جذب می شود،در حالی که مقدار چربی غیر اشباع شیر گاو بالا است و بدن را با مشکل افزایش کلسترول در سال های بعد مواجه می کند.
  • جذب املاح مثل کلسیم،آهن و روی شیر مادر بیشتر از گاو است.حدود ۷۰تا۹۰ درصد آهن شیر مادر جذب بدن شیر خوار می شود، در حالی که جذب آهن شیر گاو خیلی ناچیز است.بطور کلی مواد معدنی شیر مادر برای تامین نیاز شیر خوار کافی است.
  • ویتامین های شیر گاو کمتر از شیر مادر است،جذب ویتامین های شیر مادر نیز بهتر است.