- کد خبر: 11943
- خبرنگار: بارانی نیوز
- گروه خبری : اجتماعی, سنندج, کردستان, ویژه
- تاریخ انتشار : 11 فروردین 1402, 13:43:53
سنندج کجاست؟ / مکان های دیدنی سنندج
شهرستان سنندج مرکز استان کردستان یکی از شهرستان های خوش آب و هوا و زیبای کشور است. در این مطلب به اطلاعات آماری در ارتباط با جمعیت، سواد، ازدواج و جاهای دیدنی پرداخته ایم که در ادامه می خوانید.
جمعیت شهرستان سنندج
بارانی خبر – شهرستان سنندج بر اساس آخرین سرشماری نفوس و مسکن دارای ۵۰۱۴۰۲ نفر جمعیت می باشد. از این جمعیت ۲۵۳ هزار و ۳۴۷ نفر مردان و ۲۴۸ هزار و ۵۵ نفر آن را زنان تشکیل می دهند. همچنین از کل جمعیت شهرستان سنندج ۴۱۴ هزار و ۶۹ نفر آن در نقاط شهری و ۸۷ هزار و ۳۳۱ نفر در نقاط روستایی این شهرستان زندگی می کنند.
وضعیت تحصیلی مردم شهرستان سنندج
از جمعیت ۶ ساله و بیشتر از آن این شهرستان که بالغ بر ۴۵۴ هزار و ۷۷۸ نفر است ۳۸۶ هزار و ۲۴۴ نفر باسواد و ۶۸ هزار و ۸۱ نفر آن بی سواد هستند. بر این اساس بیش از ۱۷ درصد از جمعیت شهرستان سنندج بی سواد هستند. ۲۰ هزار و ۷۴۰ نفر از جمعیت بی سوادان در نقاط روستایی و ۴۷ هزار و ۷۱۳ نفر در نقاط شهری زندگی می کنند.
۶۳ هزار و ۱۳۱ نفر از جمعیت شهرستان سنندج از استان کردستان دارای مدارک دانشگاهی کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکترای حرفه ای و دکترای تخصصی و فوق دکترا هستند. از جمعیت ذکر شده ۱۵ هزار و ۳۷۹ نفر دارای مدرک کاردانی، ۳۷ هزار و ۸۶۲ نفر مدرک کارشناسی، ۸ هزار و ۷۹۶ نفر مدرک کارشناسی ارشد و دکترای حرفه ای و ۱۰۹۴ نفر دکترای تخصصی و فوق دکترا هستند.
وضعیت زناشویی
۴۲۵ هزار و ۸۵۲ نفر از کل جمعیت شهرستان سنندج ۱۰ ساله و بیشتر از آن هستند. ۲۱۴ هزار و ۸۷۲ نفر آن مرد هستند که از این تعداد ۱۳۹ هزار و ۱۱ نفر حداقل برای یکبار ازدواج کرده اند. از این مجموع ۱۹۸۵ نفر بدلیل فوت همسر و ۳۲۸۸ نفر بدلیل طلاق بی همسر هستند. ۷۵ هزار و ۸۵۵ نفر نیز بر اساس آخرین سرشماری هرگز ازدواج نکرده اند.
از جمعیت ۱۰ ساله و بیشتر شهرستان سنندج ۲۱۰ هزار و ۹۸۰ نفر زن هستند که از این جمعیت ۱۵۳ هزار و ۷۲۱ نفر حداقل یکبار ازدواج کرده اند. ۱۳۳ هزار و ۶۳۰ نفر دارای همسر هستند. ۱۵ هزار و ۲۰۶ نفر به دلیل فوت همسر و ۴ هزار و ۸۸۴ نفر بدلیل طلاق بی همسر هستند. ۵۷ هزار و ۲۵۴ زن نیز در شهرستان سنندج هرگز ازدواج نکرده اند.
سنندج کجاست؟
شهرستان سنندج یکی از ۱۰ شهرستان استان کردستان است. سنندج مرکز استان کردستان است و استانداری و مجموعه ادارات استانی در این شهرستان قرار دارند. به همین دلیل روزانه افراد زیادی از داخل استان و خارج استان به این شهرستان مراجعه می کنند. سنندج با شهرستان های دیواندره، مریوان، دهگلان، سروآباد و کامیاران همسایه است.
فاصله سنندج تا دیواندره ۹۲ کیلومتر
فاصله سنندج تا سقز ۱۹۵ کیلومتر
فاصله سنندج تا مریوان ۱۰۷ کیلومتر
فاصله سنندج تا تهران ۴۹۰ کیلومتر
شهرها و بخش ها
شهرهای تابعه : شهر سنندج ، شهر شویشه، شهر حسین آباد
بخش های تابعه به تفکیک دهستان مربوطه
۱- بخش مرکزی : (آبیدر – آرندان – حومه – نران – سراب قامیش)
۲- بخش کلاترزان: (دهستان ژاورود غربی – کلاترزان – نگل)
۳- بخش سیروان: (دهستان ژاورود شرقی – دهستان میانرود )
۴- حسین آباد: (دهستان حسین آباد شمالی – دهستان حسین آباد جنوبی)
جاهای دیدنی سنندج
عمارت خسروآباد، بازار سنندج، عمارت سالار سعید، کلیسای سنندج، عمارت آصف وزیری، حمام شیشه، مسجد جامع سنندج، عمارت امجد الاشراف سنندج، پل شیخ، خانه احمدزاده، مسجد آویهنگ، مسجد ملااحمد قیامتی، آبیدر، پارک لاله سنندج، سینماری روباز، راسته بازار نازک کاران تخته نرد، حمام خان سنندج، روستای نگل، مجتمع تجاری صدف سنندج، خانه کرد (عمارت آصف خان وزیری)، آرامگاه امازاده پیر عمر، عمارت وکیل الملک، عمارت مشیر دیوان، امامزاده هاجر خاتون، عمارت حبیبی، بخشی از جاهای دیدنی سنندج هستند.
معرفی کوتاه چند جای دیدنی سنندج
امامزاده هاجر خاتون:
امامزاده هاجر خاتون در خیابان صلاحالدین ایوبی، واقع در محله قدیمی سرتپوله سنندج قرار دارد. گفته میشود این امامزاده خواهر امام رضا (ع) بود که در سفر به خراسان، در کردستان رحلت کرده و در این مکان به خاک سپرده شده است. در مجاور این امامزاده، مسجد و آرامگاه مشایخ و بزرگان سنندج نیز قرار دارد. از مهمترین ویژگیهای بنای این امامزاده میتوان به گچبریهای زیبا و نقوش گل و گیاه استادان و هنرمندان اشاره کرد. در ایجاد ایوان ستوندار در سمت جنوبی بنا از معماری سبک کردستانی استفاده شده است.
بازار سنندج:
بازار قدیمی سنندج یکی از بازارهای تاریخی این شهر است که در مرکز سنندج قرار دارد. این بازار در سال ۱۰۴۶ شمسی، در دوران صفویه و توسط سلیمان خان اردلان ساخته شده است. شاه صفی دستور ساخت این بازار را صادر کرد و صنعتکاران و استادکاران ماهر را به منطقه فرستاد تا بازار، قلعه حکومتی، حمام، مسجد و کاروانسرا بسازند. متاسفانه بر اثر احداث خیابان انقلاب، این بازار به دو قسمت تقسیم شده است و امروزه بخشی از آن را «آصف» و بخش دیگر آن «سنندجی» نامیده میشود.
از بازار قدیمی سنندج فقط ۳ دروازهی قدیمی باقی مانده است. این بازار هنوز هم فعال است و داد و ستد در آن جریان دارد. نقشهی این بازار برخلاف اکثر بازارهای قدیمی ایران که بهشکل خطی ساخته شده، بهشکل مستطیل بزرگ است؛ گفته میشود این بازار از پیرامون میدان نقش جهان اصفهان الهام گرفته و بهشکل ساخته شده است. بازار قدیمی سنندج در سال ۱۳۷۵، با شمارهی ۱۷۷۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
موزه سنندج (عمارت سالار سعید): از دیگر جاذبههای گردشگری در سنندج، مکانی است فرهنگی و تاریخی که به نام موزه سنندج شناخته میشود. این مجموعه فرهنگی در بخش خارجی یکی از بناهای تاریخی سنندج که عمارت سالار سعید نام دارد، دایر شده است. در واقع میتوان این خانه را یادگاری ارزشمند از دوران قاجار دانست که در زمان پادشاهی ناصرالدین شاه قاجار، به همت ملا لطفالله شیخ الاسلام از علمای اهل تسنن، ساخته شده است. این عمارت در دورهای از زمان بهعنوان دانشسرا، کتابخانه و خانه پیشاهنگان و پس از آن بهعنوان موزه مورد استفاده قرار گرفته است. بخشهایی همچون پیش از تاریخ، دوران اسلامی و نمایش موقت در این موزه دایر است.
درآمد مردم سنندج
باتوجه به اینکه اکثرین مردم شهرستان سنندج در شهر سکونت دارند. بیشتر آنها با استفاده از کارهای خدماتی و صنعتی کسب درآمد می کنند. بخشی از آنها نیز در بازارها و خیابان ها به عنوان عرضه کننده کالاهای مختلف را به مردم عرضه می کنند.
کشاورزی و دامداری نیز بخش دیگری از منبع درآمدی مردم شهرستان سنندج است. مشاغل خانگی نیز بخش کوچکی از این پازل را تکمیل می کند.
دین و زبان مردم سنندج
مردم سنندج مسلمان و اکثریت آنها شافعی مذهب (اهل سنت) هستند. مردم این شهرستان با زبان کُردی گویش سورانی صحبت می کنند.
تهیه و تنظیم : هیوا محمدپور
مطالب مرتبط زیر را نیز بخوانید
شما هم نظر خود را در مورد این مطلب در قسمت نظرات بنویسد بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد
اخبار مرتبط
- شکایت خود در خصوص کیفیت نان را در سایت Nazar.ir ثبت کنید
- مالک یک منزل مسکونی بهجرم حفاری غیرمجاز در سنندج دستگیر شد
- باند کلاهبردار در سنندج دستگیر شدند
- برگزیدگان بخش های صحنه ای و خیابانی سیوچهارمین جشنواره تئاتر استانی اعلام شد
- استقبال کردستانیها از سفر با قطار/ضریب اشغال صندلی های قطار سنندج بیش از۸۵ درصد است/مسافران قریب به شش ساعت و ۳۰ دقیقه به تهران می رسند/ افزون بر امنیت خطوط ایمن، دیدن زیباییهای کردستان، لیلاخ و چهاردولی از مزایای سفر با قطار به کردستان است