- بارانی خبر
- خبرنگار: هیوا محمدپور
- گروه خبری : ویژه
- تاریخ انتشار : 15 تیر 1394, 17:13:42
نبود کشتارگاه صنعتی؛ چالش اساسی قصابان دیواندره ای
بارانی نیوز – گوشت قرمز از کالاهای اساسی در سبد غذایی خانوارهاست؛ کالایی که با وجود گرانی آن هنوز بخش اصلی سفره کردستانی ها را تشکیل میدهد و بسیاری به دنبال تهیه گوشت مناسب هستند، اما تهیه گوشت قرمز باکیفیت، امروز به یکی از دغدغههای شهروندان کردستانی تبدیل شده است.
امروز با وجود نظارت بر مراکز عرضه گوشت قرمز، شاهد کشتارهای غیربهداشتی در نقاط دوردست استان هستیم که با نرخ پایینتر از بازار به فروش میرسد.
این موضوع درحالی است که قصابان دارای مجوز برای تهیه گوشت مناسب و عرضه آن در بازار، باید هزینههای زیادی را پرداخت کنند و همین موضوع سبب گلایه قصابان در دیواندره شده است.
دیواندره به دلیل بهرهمندی از طبیعت بکر و زیبا بهعنوان قطب دامپروری در کشور و استان معرفی شده است، اما این شهرستان اکنون در عرصه دامپروری و عرضه گوشت قرمز با مشکلاتی از جمله نبود کشتارگاه صنعتی مواجه است.
دیواندره؛ قطب دامپروری
یک قصاب دیواندرهای در گفتوگو با همشهری اظهارمی کند: از زمانی که کشتارگاه سنتی دیواندره تعطیل شده است و به اجبار کشتار دامهای خود را در کشتارگاه سقز انجام میدهیم، مشکلاتی برایمان ایجاد شده است.
«ناصر دهقان» ادامه میدهد: یکی از مشکلات صنف قصابان دیواندره این است که بیشترین زمان خود را در مسیر سقزـ دیواندره تلف میکنند. یک روز را برای خرید دام و یک روز دیگر را برای کشتار دام تلف میکنیم و به اینترتیب، زمان کافی برای رسیدن به وضع مغازه نداریم.
وی همچنین میافزاید: دیواندره، قطب دامپروری است و بیشترین دام کردستان در این شهرستان وجود دارد. پس باید به جای سقز و سنندج، کشتارگاه را در دیواندره میساختند.
ارتقای کشتارگاه
یکی دیگر از قصابان دیواندرهای با اشاره به مشکل کشتارگاه نیمه صنعتی سقز اظهارمی کند: مسئولان میگویند به دلیل اینکه کیفیت گوشت در کشتارگاه دیواندره پایین میآید، این مکان را تعطیل کردهاند، اما میبینیم که کشتارگاه سقز نیز همین وضع را دارد.
«سلام احمدی» ادامه میدهد: مسئولان باید گوشت کشتار شده در کشتارگاه دیواندره را بعد از قرار گرفتن در قصابی، با گوشت کشتار شده در کشتارگاه سقز مقایسه و کارشناسی کنند تا بدانند که کیفیت کدام گوشت بالاتر است و آیا فرقی با هم دارند؟ بعد در اینباره تصمیم بگیرند.
وی میافزاید: همه در شهر خود کار کشتار را انجام میدهند. بهعنوان مثال بانه با همکاری شهرداری، کشتارگاه خود را ارتقا داده است و قصابان این شهر نیازی ندارند که به سقز سفر کنند. جا دارد مسئولان دیواندره نیز این مشکل را اساسی رفع کنند و کشتارگاه این شهر را ارتقا دهند.
احمدی اضافه میکند: هزینه رفت و آمد به کشتارگاه سقز بسیار بالاست و قصابان نمیتوانند سود چندانی داشته باشند، بهطوری که بسیاری از آنها به اجبار مشغول به ادامه این شغل هستند.
نبود وسیله برای انتقال گوشت
یکی دیگر از قصابان دیواندره نیز میگوید: در سراسر این شهر ۱۰ قصاب فعالیت میکنند و هرسال باید مبالغ زیادی را بهعنوان عوارض، کرایه مغازه و هزینههای دیگر پرداخت کنند، اما افراد دیگری هستند که به راحتی سود حاصل از فروش گوشت را به جیب میزنند.
«امیر زارعی» با تأکید بر لزوم حمایت از کشتار بهداشتی ادامه میدهد: اکنون حدود ۵۰نفر در دیواندره و روستاهای اطراف مشغول کشتار غیرمجاز هستند.
وی میافزاید: این افراد نه عوارضی پرداخت میکنند و نه به سلامت گوشت اهمیتی میدهند. اسامی این لاشهفروشان را نیز به نهادهای مربوط دادهایم، اما تاکنون اقدام اساسی در این زمینه صورت نگرفته است.
زارعی تأکید میکند: درگذشته برای انتقال گوشت از سقز به دیواندره، شهرداری ماشین یخچالدار در اختیارمان قرار میداد، اما اکنون از ارائه خودروی حامل گوشت امتناع میکنند و ما هم مجبوریم گوشت را با اجاره کردن ماشین حمل بستنی، به دیواندره انتقال دهیم.
زارعی اضافه میکند: تنها تفاوت میان کشتارگاه سقز و دیواندره که خود شاهد آن بودهایم، یک عدد جرثقیل برقی و یک عدد شوکر بوده است که در دیواندره وجود ندارد. آیا دیواندره توان تهیه این وسایل را برای تجهیز کشتارگاه ندارد که باید بسته بماند و ما برای تهیه گوشت راهی سقز شویم؟
لزوم برخورد با کشتار غیرمجاز
رئیس اتحادیه موادغذایی و پروتئینی دیواندره نیز اظهارمی کند: قصابیها زیرمجموعه اتحادیه موادغذایی و پروتئینی این شهرستان هستند و در جلسههای متعدد با قصابان نیز اشاره کردهایم که برای رفع مشکلات صنفی، باید ازطریق مکاتبه با مسئولان و ادارههای مربوط تلاش کرد.
«طالب یاراحمدی» ادامه میدهد: برای حمایت از قصابان این شهرستان، بارها جلسههایی را با سازمانها و نهادهای مختلف برگزار و براساس عرف، شرع و قانون برای آنها نرخ جدید تعیین کردهایم که این نرخها ازسوی اتحادیه به عموم ارائه شده است.
وی میگوید: از همه شهرستانهای کردستان نرخها را استعلام کردیم و مبلغ هزار تومان را نیز روی میانگین این نرخها گذاشتیم تا افرادی که در این صنف مشغولند، متضرر نشوند.
رئیس اتحادیه مواد غذایی و پروتئینی دیواندره ادامه میدهد: با توجه به شرایط موجود که مشکلات اقتصادی در بیشتر صنفها وجود دارد، فقط با صبر و اقدامهای منطقی میتوان مشکلات را از پیش رو برداشت. درغیراین صورت با قهر و تعطیل کردن، کار به جایی نمیرسد.
یاراحمدی با تأکید بر لزوم جمعآوری کشتارهای غیررسمی در این شهرستان اضافه میکند: برای حمایت از فعالان در این صنف از مسئولان مربوط میخواهیم با افرادی که بهصورت غیرمجاز کشتار دام انجام میدهند، برخورد صورت گیرد و با این کار مشکلی از دوش این قصابیها برداشته شود.
کشتارگاه دیواندره غیربهداشتی است
در آن سوی ماجرا مسئولان این شهرستان میگویند که کشتارگاه دیواندره کاملاً غیربهداشتی است و هیچ توجیهی برای بازگشایی آن وجود ندارد.
آنها معتقدند که حتی اگر مسئولان این شهرستان بخواهند، فعالان محیطزیست و سلامت این اجازه را نمیدهند، چون این کشتارگاه به سلامت مردم دیواندره آسیب میرساند.
یکی از مسئولان مربوط در دیواندره که نخواست نامی از وی برده شود، در این زمینه میگوید: کشتارگاه سنتی این شهر به دلیل وجود سگهای ولگرد در محوطه کشتارگاه، نداشتن تصفیهخانه مناسب، نبود سالن انتظار مناسب و غیربهداشتی بودن سالن کشتار تعطیل شده است.
وی میافزاید: رعایت نشدن بهداشت در ذبح دام و نیز فرسوده بودن بافت کشتارگاه از دیگر مشکلات موجود بود و برای تضمین رعایت اصول کشتار بهداشتی و همچنین پیشگیری از بروز بیماری مشترک میان انسان و حیوان و انتقال بیماریاز طریق گوشت، این کشتارگاه سنتی تعطیل شده است.
تنها کشتارگاه صنعتی استان در سنندج
مدیر جهاد کشاورزی دیواندره نیز میگوید: با وجود اینکه اکنون علوفه در بسیاری از روستاهای این شهرستان تمام شده است، دامداران دامهای خود را با قیمت پایین به فروش میرسانند و درمقابل هم باید قصابان برهمین اساس قیمت گوشت را پایین آورند.
«حمیدرضا وزیری» میافزاید: موظفیم برای مردم گوشت تهیه کنیم و برهمین اساس نیز در چند نقطه از شهر، محلهایی برای عرضه گوشت قرمز تدارک دیده شده است.
وی ادامه میدهدد: تنها کشتارگاه صنعتی کردستان در سنندج قرار دارد که ازنظر بهداشت و نظارت بر گوشت در وضع مطلوبی قرار دارد و اگر قصابان میخواهند گوشت باکیفیت به مردم ارائه کنند، باید در این کشتارگاه کشتار انجام دهند.
گلایه از اتحادیه قصابان
دبیر اتاق اصناف دیواندره نیز در این زمینه میگوید: در این شهر مشکلات صنفی زیادی وجود دارد. نه تنها قصابان دیواندره با مشکل مواجهند، بلکه سایر صنوف نیز مشکلات عدیدهای دارند.
«محمدرضا محمدی» میافزاید: همه اصناف و بازاریان دیواندره به سختی کار میکنند، اما مشکلات موجود عرصه را بر اصناف تنگ کرده و ادامه کسب و کار برای آنان سخت شده است.
وی همچنین با انتقاد از اتحادیهها میگوید: ما که ادعا میکنیم هیأت رئیسه اتاق اصناف و رئیس اتحادیهها هستیم، چرا نباید بتوانیم مشکلات مربوط به صنوف مختلف را درحد توان خود رفع کنیم یا راهکاری برای حل آن ارائه دهیم؟
تدارک راهکارهای اساسی
دبیر اتاق اصناف دیواندره عنوان میکند: همیشه به فکر اجرای قانون نظام صنفی و اجرای مواد ۲۷ و ۲۸ آن هستیم. تا پای اتحادیه و اتاق اصناف به میان میآید، بیشتر صنوف به یاد جریمه، هشدار و اخطاریه میافتند.
محمدی میافزاید: فعالان صنفی وقتی به اتاق اصناف مراجعه میکنند، بلافاصله باید از آنها سؤال کنیم که آیا بدهی ندارند؟ بازاریان هیچ دل خوشی از اتحادیهها و اصناف ندارند و فقط ما را با جریمه و پلمب میشناسند.
وی ادامه میدهد: باید با کمک بازاریان دیواندره راهکارهای اساسی برای رفع مشکلات موجود اندیشیده شود. باید برای رفع مشکلات اصناف از پیشکسوتان و با تجربههای صنوف نیز استفاده کنیم.
محمدی میافزاید: بهعنوان مثال برای رفع مشکل قصابان از پیشکسوتان همین صنف باید کمک گرفت. ما وابسته به هیچ نهاد یا سازمان خاصی غیر از خود بازاریان نیستیم. ما حقوق بگیر و کارمند نیستیم، البته عدهای هم به مدت مدیدی به میز اصناف چسبیدهاند و فقط به فکر حقوق ماهانه و مزایای خود هستند و جالب اینکه فکر میکنند با رأی واقعی مردم دارند خدمت میکنند.
لزوم شناسایی مشکلات
دبیر اتاق اصناف دیواندره اظهارمی کند: هیچوقت سعی نکردهایم مشکلات عمده و اصلی بازاریان و صنوف این شهرستان را شناسایی کنیم.
محمدی ادامه میدهد: صنف قصابان به دلیل نداشتن محل ذبح دام در دیواندره، ناچار به حمل گوشت از شهرستانهای مجاور از جمله سقز یا سنندج هستند که به دلیل دوری راه متحمل هزینههای سنگینی میشوند.
وی میافزاید: به نظرم خواسته همه فعالان صنف قصابی در دیواندره منطقی است و مسئولان مربوط باید هرچه سریعتر نسبت به ایجاد کشتارگاه و محل ذبح دام در این شهرستان اقدام کنند.
محمدی اظهارمی کند: درچند روز اخیر به دلیل مشکلات موجود، قصابان دیواندرهای توان خرید گوشت قرمز برای توزیع به مردم را نداشتند و متأسفانه این موضوع بهعنوان حرکت اعتراضی ازسوی آنها قلمداد شد و حتی مقرر شد محل صنفی آنها نیز پلمب شود.
وی اضافه میکند: این موضوع درحالی است که فعالان این صنف از زمستان سال گذشته تاکنون پیگیر رفع مشکل خود بودهاند، اما هیچ راهحلی برای آنان ارائه نشد.
بی توجهی به حق قصابان دیواندره
دبیر اتاق اصناف دیواندره عنوان میکند: شهرداری که مسئول ایجاد محل ذبح دام و کشتارگاه در شهر است، یک واحد جدید را در پایانه سنندج راهاندازی کرده است تا به این وسیله مشکل مردم و گوشت قرمز رفع شود، اما در این میان حقوق قصابان این شهر نیز باید در نظر گرفته شود.
محمدی ادامه میدهد: بهعنوان منتخب همه صنوف و بازاریان دیواندره از مسئولان استان و این شهرستان میخواهم که با درایت کافی و بررسی مشکلات موجود، تدابیر لازم را در این زمینه به کار گیرند تا شاهد رفع معضلات گریبانگیر صنف قصابان دیواندره باشیم.
تشکیل ستاد ساماندهی کشتارگاههای دام کردستان
مدیرکل دامپزشکی کردستان نیز اظهارمی کند: در این استان ستادی به نام ستاد ساماندهی کشتارگاههای دام کردستان تشکیل شده است.
«کامران زیباکردار» ادامه میدهد: باتوجه به اینکه ذبح دام در کشتارگاههای سنتی برای بهداشت و سلامت افراد جامعه مشکل ایجاد میکند، این ستاد با همکاری فرمانداران در استان همه کشتارگاههای سنتی را پلمب میکنند.
وی اضافه میکند: اکنون کشتارگاههای شهرستانهای دهگلان و دیواندره به دستور این ستاد تعطیل شده است و قصابان، گوشت مورد نیاز برای عرضه در بازار را از سنندج و سقز تهیه میکنند.
گزارش / هیوا محمدپور
شما هم نظر خود را در مورد این مطلب در قسمت نظرات بنویسد بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد
اخبار مرتبط
- دیواندره در مسیر توسعه؛ از جهش عمرانی و آموزشی تا تشکیل کارگروه معدنی
- دیواندره قطب کشاورزی، گردشگری و صنعت در کردستان است
- قهرمانی ورزشکاران دیواندره در رقابتهای قویترین مردان غرب کشور
- شمارش معکوس برای خانهدار شدن هزاران کردستانی؛ گرهگشایی از پروژههای نهضت ملی مسکن
- صادرات ۲۵۸ هزار تن کالا از گمرکات کردستان در دو ماه نخست سال