- بارانی خبر
- خبرنگار: هیوا محمدپور
- گروه خبری : سلامت
- تاریخ انتشار : 21 مرداد 1394, 19:04:12
بیماری هزار چهره تب مالت را جدی بگیریم
یکی از این بیماریها که به راحتی میتوان جلوی آن را گرفت، تب مالت یا «بروسلوز» است.
آنچه تحقیقات پزشکی نشان میدهد، این است که افراد از طریق نوعی باکتری عفونی به بیماری تب مالت مبتلا میشوند؛ باکتری که از حیوان به انسان منتقل میشود و البته این انتقال هم بیشتر از طریق مصرف شیر، پنیر و سایر لبنیات غیرپاستوریزه و آلوده منتقل میشود. با وجود اینکه برخی، راههای انتقال دیگری نیز برای این بیماری عنوان میکنند، اما باید گفت که باکتری عامل تب مالت، بهطور نادر میتواند از طریق هوا یا تماس مستقیم با حیوانات آلوده انتقال یابد و شخص را به بیماری مبتلا کند. تب مالت یا بروسلوز، یک بیماری میکروبی واگیردار مشترک بین انسان و دام است که از گاو، گوسفند یا بزهای آلوده و عفونی به انسان منتقل میشود. این بیماری، از راه تماس با افرادی که قصاب یا دامدار هستند و یا اینکه لبنیات غیرپاستوریزه مصرف میکنند منتقل میشود، بنابراین شیرخام، پنیرهای محلی و همچنین بستنیهای سنتی، در انتقال این بیماری نقش مؤثری دارند. بنابراین بهتر است از مصرف این مواد غذایی بهصورت غیرپاستوریزه اجتناب کنیم. تب مالت هم حاد میشود
به گفته پزشکان و محققان، گاهی بیماری تب مالت حاد میشود که این مشکل با درد عضلات و مفاصل بدن و همچنین بیاشتهایی همراه است و از آنجا که با دردهایی شبیه سیاتیک و درد مزمن کمر، خود را نشان میدهدگاه حتی با این دسته از بیماریها اشتباه گرفته میشود و درمان آن به طول میانجامد.
یک موضوع جالب در زمینه بیماری تب مالت، این است که بیمار در این مواقع حتی تب هم نمیکند. از عوارض تب مالت نیز میتوان به مننژیت و ضایعات مغزی اشاره کرد که این مشکلات میتواند قلب، سیستم تنفسی و همه ارگانهای بدن را تحت تأثیر قرار دهد. تشخیص قطعی با آزمایش
از آنجا که ممکن است این بیماریگاه اشتباه گرفته شود، تشخیص قطعی این بیماری تنها با آزمایش خون انجام میشود. افرادی که دچار تب، بیاشتهایی، درد عضلانی و تعریق شبانه بوده و سابقه تماس با دامهای آلوده یا مشکوک به تب مالت را دارند یا از فراوردههای لبنی آلوده استفاده کردهاند، لازم است برای انجام آزمایش به پزشک یا مرکز بهداشتی ـ درمانی مراجعه کنند تا اگر به این بیماری مبتلا شدهاند مشخص شود و به سرعت تحت درمان قرار بگیرند.
دوره نهفتگی یک تا ۳هفته ای
دوره نهفتگی این بیماری یعنی از زمان تماس با منبع عفونت تا بروز علائم، اغلب بین یک تا ۳ هفته است، اما گاهی این زمان تا ۶ ماه نیز طول میکشد و براساس شدت بیماری، علائم به سه شکل حاد، تحت حاد و مزمن بروز میکند. به گفته محققان، شیوع عوارض بروسلوز بین یک تا ۳۰درصد است و بهطورکلی با به تأخیر انداختن درمان بیش از ۶۰روز، عوارض بیماری در هر عضوی از بدن ممکن است دیده شود.
گسترش باکتری به خون هم در ایجاد عوارضدخالت دارد. اختلالات مفصلی نیز شایعترین عارضه بروز بروسلوز است و در ۲۰ تا ۶۰درصد بیماران اتفاق میافتد. التهاب مفصل در بیشتر بیمارانی که از درد کمر شاکی هستند نیز دیده میشود.
انتقال این بیماری از شخصی به شخص دیگر بینهایت کم است و با رعایت نکات بسیار ساده بهداشتی میتوانیم از ابتلا شدن به این بیماری جلوگیری کنیم. همچنین پزشکان معتقدند که بسته به زمان معالجه و شدت بیماری، ممکن است بهبودی بیماران مبتلا به این مشکل، چند هفته تا چند ماه صورت گیرد و حتی ممکن است در بعضی موارد درمان سخت شود. همچنین گفته میشود که میزان مرگ و میر این بیماری تا ۲۰درصد است و باید به این بیماری توجه کرد تا میزان شیوع آن، هرچه بیشتر کاهش یابد.
پیشگیری از بیماری
افرادی که با گوشت و پوست حیوان در تماس هستند، باید برای پیشگیری از بیماری، از عینک و دستکش استفاده کنند تا ترشحات حیوان آلوده به مخاط چشم و تنفس آنها منتقل نشود و دردسرهای این بیماری سراغشان نرود. شیوه دیگر پیشگیری از تب مالت، این است که از مصرف پنیر تازه خودداری شود. پنیر باید ۹۰ روز در آب نمک بماند و سپس مصرف شود و همچنین شیر نیز باید حتما پس از جوشاندن، حداکثر به مدت ۵ دقیقه میل شود و نگه داشتن طولانی آن مشکلاتی برای مصرفکننده ایجاد میکند. مؤثرترین راه پیشگیری از ابتلا به این بیماری، استفاده از محصولات لبنی پاستوریزه است، زیرا میکروب با جوشاندن شیر از بین میرود.
همچنین به یاد داشته باشید فریز کردن مواد غذایی هم این میکروب را نابود نمیکند پس فقط بهتر است به فکر مواد لبنی پاستوریزه باشید تا با مشکلات کمتری مواجه شوید.
یشگیری از بیماری تب مالت نیز با واکسیناسیون دامهای آلوده و ریشهکن کردن بیماری در دامها صورت میگیرد، اما در هر صورت با توجه به اینکه این بیماری در دامهای ایران به وفور وجود دارد و دیده میشود، بهترین راه پیشگیری، اجتناب از مصرف شیر نجوشیده یا غیرپاستوریزه، پنیر محلی و بهویژه بستنیهای غیرپاستوریزه و متفرقه است.
۱۰۰بیمار تب مالت در سنندج
آمار موجود در کردستان نشان میدهد که سال گذشته در سنندج بیش از ۱۰۰ نفر به تب مالت مبتلا شدند و لازم به ذکر است که بیشتر این افراد نیز ازطریق مصرف لبنیات غیره پاستوریزه یا بستنیهای سنتی به این بیماری مبتلا شدند.
شما هم نظر خود را در مورد این مطلب در قسمت نظرات بنویسد بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد